Fietsroute Avereest WOII
Hoofdstuk 6
De Bevrijding van Balkbrug
De Bevrijding van Balkbrug 11 april 1945: Balkbrug trilt op zijn grondvesten. Canadese tanks rollen binnen en de strijd laait op. Bruggen worden opgeblazen, de bevrijders vechten zich een weg naar het noorden. De inwoners helpen mee, bouwen een noodbrug en zien hoe hun dorp eindelijk vrij wordt.
Inleiding
In april 1945 rukten Canadese troepen op naar het noorden van Nederland om de Duitse bezetters te verdrijven. Tijdens deze bevrijdingsoperatie vonden hevige gevechten plaats rond Ommen, Nieuwleusen, Dedemsvaart en Balkbrug. De opmars verliep moeizaam door zware Duitse tegenstand, maar uiteindelijk wisten de geallieerden de regio te bevrijden.
Gevechten op de Balkerweg
Op 10 april vond een zwaar vuurgevecht plaats op de Balkerweg, tussen de Ommerschans en Witharen, waarbij vijf Duitse soldaten sneuvelden en twintig gevangenen werden gemaakt. De Canadese troepen zetten hun opmars voort en brandden verschillende boerderijen af, vermoedelijk omdat hier Duitse soldaten aanwezig waren.

Troepenverplaatsingen en Bevrijding van Dedemsvaart
Op 10 april trokken grote colonnes Canadese voertuigen via Lutten en Sluis 7 richting Dedemsvaart. De stad stroomde vol met tanks, pantserwagens, jeeps, vrachtwagens en motorfietsen van de 2e Canadese Infanterie Divisie.
Op de markt van Dedemsvaart verzamelden zich feestvierende burgers en Canadese soldaten. Tragisch genoeg kwam de 11-jarige A.C. Dieckman om het leven toen hij werd overreden door een militair voertuig. Ondanks dit verdrietige voorval werd Dedemsvaart op 10 april officieel bevrijd.
Definitieve Bevrijding van Balkbrug
Op 11 april werd Balkbrug bevrijd door de 2e Canadese Infanterie Divisie, ondersteund door zware tanks van het Fort Garry Horse Regiment en infanterie van The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada. Direct hierachter volgde de 6e Canadese Infanterie Brigade met hun pantserwagens, de zogenaamde Kangaroos, die infanteriesoldaten konden vervoeren.
Daarnaast trokken ondersteunende eenheden zoals artillerie, anti-tankgroepen, genietroepen en medische eenheden richting Hoogeveen en uiteindelijk naar Groningen.
Met de definitieve bevrijding van Balkbrug op 11 april kwam er een einde aan de voortdurende dreiging van Duitse aanvallen vanuit Ommen en werd de regio eindelijk verlost van de bezetting.

Balkbrug als Verkeersknooppunt
Op 11 april trokken Canadese voertuigen massaal door Balkbrug richting het noorden. Canadese militaire politie regelde het drukke verkeer, aangezien Balkbrug inmiddels een cruciaal knooppunt was geworden voor militaire bewegingen en bevoorrading.
Naast de troepenbewegingen uit Dedemsvaart kwamen er ook Canadese colonnes vanuit Ommen richting Balkbrug en verder naar het noorden. Bovendien vervoerden vrachtwagens voortdurend voorraden zoals voedsel, munitie en brandstof, wat van groot belang was voor de voortgang van de operatie.
Omdat de brug over de Dedemsvaart door de Duitsers vernietigd was hebben de inwoners van Balkbrug de eerste noodbrug gemaakt. De noodbrug werd samengesteld door een aantal “bokken” (langwerpige ijzeren open boten, deze werden gebruikt voor het vervoer van allerlei materialen over sloten en kanalen) en een platte schuit aan elkaar te koppelen met tramrails. Het bordje op de foto is het bewijs.
Voordat deze noodbrug klaar was hebben de Canadezen hun kampement opgeslagen in de Boslaan. Men sliep in de tuinen van de bewoners totdat de noodbrug gereed was.
Canadese Hefbrug
Na de bevrijding bouwden Canadese ingenieurs een hefbrug in Balkbrug om de scheepvaart in het kanaal de Dedemsvaart weer op gang te brengen. Deze Bailly hefbrug werd in juni 1945 voltooid door de 13th Field Company van de Royal Canadian Engineers. Tot die tijd lagen verschillende schepen stil, wachtend op het moment dat ze weer konden varen.
De aanleg van infrastructuur, zoals de hefbrug in Balkbrug, illustreert hoe de Canadezen een blijvende impact hadden op de wederopbouw van Nederland na de oorlog. Hun inzet wordt nog steeds herinnerd als een essentiële bijdrage aan de bevrijding van ons land.
Ook het lokale verzet heeft een grote rol gespeeld door de geallieerden daar waar het kon te helpen en de bezetters te saboteren.
- Verzetsgroep Avereest
Meer lezen: