Fietsroute Avereest WOII
Hoofdstuk 15
Huize Paraat
Huize “Paraat” was tijdens de oorlog gevorderd door de Duitse bezetters en herbergde een Duitse luchtmacht eenheid. In november 1944 werd het zwaar beschadigd door een bombardement, waarna de Duitsers het verlieten en het na de oorlog door de familie Kappers werd bewoond.
Huize “Paraat” op de hoek van de Moerheimstraat en de Nieuwe Wijk werd omstreeks 1890 gebouwd in opdracht van Jan Daniél Ruys. De eerste bewoner was zoon Libertus Arend Ruys. In 1904 werd het verkocht aan C.P. de Kat die het in 1910 verkocht aan de Dedemsvaartsche Stroomtramweg Maatschappij N.V.. Het pand werd verhuurd aan G. van Asselt, directeur van de genoemde N.V. In 1936 kocht Roelof Haitjema (grondboorder) het pand. Het pand werd in 1937 verhuurd aan mr. H.J. Steenbergen (advocaat).
Begin mei 1939 werd het pand gevorderd ten behoeve van de Nederlandse landmacht. In deze periode kreeg het de naam “Huize Paraat”. In 1939 werd A.J. Kappers eigenaar. Op 8 juni 1940 werd het pand door de Duitsers gevorderd.
De bomaanval
Zondagavond 26 november 1944. Zoals gewoonlijk waren er in de vroege avonduren van die dag weer geallieerde vliegtuigen in de lucht om hun bommenlast af te werpen boven Duitsland. Om circa 23.00 uur op die bewuste avond was er, te oordelen naar het geluid althans, slechts één vliegtuig boven Dedemsvaart, dat al enige tijd aan het rondcirkelen was. Om ongeveer 23.15 uur vielen drie brisantbommen.
In de vroege ochtenduren van maandag 27 november 1944 kwam Platzner bij de eigenaar van Huize “Paraat”, A.J. Kappers, die toen aan de Julianastraat woonde, met de woorden: “Die ganze Wohnung ist kaputt, wir gehen umziehen”. (De hele woning is kapot, wij gaan verhuizen). De Duitsers hebben op die maandagmorgen het huis verlaten en zijn er nimmer in weer gekeerd. Waar ze toen verder onder dak zijn gekomen heb ik helaas (nog) niet kunnen achterhalen, maar ze bleven wel in Dedemsvaart. Het huis werd echter niet vrijgegeven ten behoeve van de familie Kappers.
Eén bom verwoestte de serre aan de achterzijde van het huis totaal, terwijl de beide andere bommen, waarvan er één niet tot ontploffing kwam, in de tuin aan de zuidzijde van het huis terecht kwamen. De ravage in en om het huis was enorm. Het plafond in de achterkamer van het huis was in zijn geheel naar beneden gekomen, de serre was met de grond gelijkgemaakt, praktisch alle dakpannen waren van het dak geslingerd, terwijl deuren en kozijnen waren ontzet.
Na de oorlog ging de familie Kappers het pand bewonen. Mevrouw Kappers-Melenhorst (geboren 1910) heeft tot haar overlijden in 2013 het pand bewoond.
De naam “Huize Paraat” is bedacht door een Nederlandse militair die er ingekwartierd was voor het begin van de oorlog. De naam was passend voor die periode; men was paraat.

Het hele verhaal lezen over Huize Paraat? Klik hier