Fietsroute Avereest WOII
Hoofdstuk 12
Voormalige Synagoge Dedemsvaart, Markt 31
Een verdwenen gemeenschap, maar niet vergeten: Op Markt 31 stond ooit de synagoge van de Joodse gemeente Avereest, een bloeiende gemeenschap die in de oorlog bijna volledig werd weggevaagd. Ter nagedachtenis aan de 35 gedeporteerde en omgekomen Joodse inwoners werd in 1993 een gedenkteken geplaatst.
Op deze plaats stond tussen 1886 en 1988 de synagoge van de Joodse gemeente Avereest. De eerste Joden vestigden zich rond 1820 in Dedemsvaart. Vijftien jaar later was er al sprake van een Joodse gemeente, die in 1836 officieel werd erkend. Erediensten werden gehouden in een kamer van een woning totdat er in 1886 een nieuwgebouwde synagoge aan de Markt kwam. Vanaf 1883 werden de doden begraven op een gedeelte van de algemene begraafplaats Mulderij. De Joodse gemeente Avereest behaalde rond 1870 met 75 leden de grootste omvang. Het aantal Joodse inwoners nam aan het begin van de twintigste eeuw langzaam af.
Bij een officiële telling aan het begin van de oorlog bleken in de gemeente Avereest 43 Joden te wonen, waarvan er in de maanden daarna nog enkele naar elders vertrokken.
Toen de deportaties begonnen doken enkelen onder, maar het overgrote deel, 35 Joodse inwoners, werd weggevoerd en niet één van hen keerde terug. Om hen te herdenken is er op 6 april 1993 aan de Markt, dichtbij de plek waar de synagoge stond, een gedenkteken onthuld.
De Davidster met tekst die in eerste instantie nog in bestrating was opgenomen, werd onthuld door de enige toen nog in leven zijnde overlevende van de Joodse gemeente Avereest, Roberta Boom-Spier
